ЙОНКИ


Yonki_tribe_environmental_portrait_1

КАКВА Е ТЯХНАТА ФИЛОСОФИЯ

"ВРЕМЕТО НЕ МОЖЕ ДА ЧАКА. ТО ТЕЧЕ НЕПРЕКЪСНАТО."

Йонки обитават част от провинция Източна Хайлендс (Eastern Highlands) в Папуа Нова Гвинея. Река Яуна е техния дом и там те улавят риба или ходят на лов в близката джунгла. Въпреки това през 2011г правителството на страната започва строежа на един от най-големите язовири, финансиран от интересите на частни инвеститори от чужбина. Повечето хора от племето Йонки се сблъскват за първи път с модерната цивилизация. Срещата им с работниците им от строежа ги научава на редица неща като чувство на алчност, гняв и завист, чувства които допреди това са били непознати за племето. 

КЪДЕ ЙОНКИ живеят


КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Йонки обитават долина, заключена между няколко планини, която в скоро време ще бъде преобразувана на голям язовир. Очаква се племето да бъде преместено в крайбрежния град Лае.

ВОЙН ОТ ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

произходът на грамотевицата

Йонки разказват историята за един опитен ловец от близката джунгла. Докато се скитал из гората той попаднал на странно изглеждащ дървен лък. Решил да го изпробва и това му довело голяма наслука. Преди да се завърне в селото си, започнал да се тревожи какво ли другите хората от племето биха казали ако видят лъка му. Забелязал висока и стръмна планина наблизо. Изкатерил най-високия връх и скрил новото си оръжие измежду скалите. След това се прибрал в родното си село, където всеки един член на племето го поздравил за успешния лов. През следващите дни ловецът се завръщал винаги с пълни ръце от гората. Мъжът имал по-млад брат, който започнал да му завижда и искал да разбере каква е тайната му. Един ден се решил и тайно проследил брат си в гората. Веднъж научил за специалния дървен лък, той причакал ловеца да се завърне в селото и  откраднал оръжието. Въпреки това големия брат се усетил кой може да стой зад кражбата на лъка му. Двамата братя се засекли на върха на планината и започнали да се борят. Всеки искал да задържи лъка за себе си. Докато се биели се получила експлозия на върха на планината, която се чула из цялата джунгла.
И от този момент винаги когато племето Йонки чуят гръмотевица, те знаят че това са двамата братя, които все още се бият за дървения лък. 

МОМЧЕ ОТ ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ВОЙН ОТ ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ЙОНКИ ВОЙН, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

МОМЧЕ ОТ ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ЖЕНА ОТ ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ВОЙН ОТ ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ЖЕНА ОТ ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ПЛЕМЕТО ЙОНКИ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ