ЦААТАН


Tsaatan_environmental_portrait_1

КАКВА Е ТЯХНАТА ФИЛОСОФИЯ

"ЛИПСАТА НА КОМФОРТ И ТРУДНОСТИТЕ НИ КАРАТ ДА ЦЕНИМ ЖИВОТА ПОВЕЧЕ"

Суровия и неприветлив район между планината Източените Саянски планини и Русия маркира границата с Монголия. Там започва субарктичния климатичен пояс. Там е домът на племето Цаатан, които са се научили да живеят в мир със северни елени като форма на мутуализна симбиоза. Хората се грижат за животните, а в замяна получават безплатно мляко, транспорт и от време на време козина, за направата на зимни дрехи. Днес едва 50-на цаатан семейства са останали, които живеят според традициите на предците си.

КЪДЕ цаатан ЖИВЕят


КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПЛЕМЕТО ЦААТАН, МОНГОЛИЯ

Граничния регион между езерото Цааган и Северните Саянски планини намиращи се в северната част на Монголия очертават пределите на национален парк, в който живее племето Цаатан. 

търсене на хармония - една история за северни елени и хора


САЯНСКИТЕ ПЛАНИНИ МЕЖДУ РУСИЯ И МОНГОЛИЯ

Сибир се обхваща територия покриваща 13.000.000 кв. км разпростираща се от планината Урал, която разделя Европа от Азия, и достига чак до Тихия океан. На север граничи със Северен Арктичен регион, и достига чак до Северна Монголия. Огромна, студена, дива, красива и същевременно плашеща. Този регион определя субарктичния климат на монголската тундра около езерото Ховсгьол. Навътре в горите живее една група от номадни хора известни под името Цаатан. 

СТАДО СЕВЕРНИ ЕЛЕНИ В НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА, МОНГОЛИЯ

Цаатан предпочитат да следват древните традиции на своите предшественици. Те отказват да се приспособят към комфорта на модерната цивилизация. Като номади на тях им се налага да сменят местоположението на лагерите си 4-5 пъти годишно. Това се определя от количеството мъх, с който техните северни елени се хранят. Група от няколко цаатан семейства се нарича олал-лал на техен език. 

ЛАГЕР НА ПЛЕМЕТО ЦААТАН, СУБАРКТИЧЕН РЕГИОН, МОНГОЛИЯ

Цаатан правят лагерите си навътре в горите на тундрата, като използват дърветата за защита от бушуващите зимни бури. Северните елени имат големи и широки копита, които им позволяват да се движат бързо и лесно в меката кал или сняг без да затъват. Същевременно дебелата козина на животните ги предпазва от субарктичните климатични условия. 

ЦААТАНСКИ СТАРЕЙШИН СЪС СВОИТЕ СЕВЕРНИ ЕЛЕНИ В СТЕПИТЕ БЛИЗО ДО СИБИР

Хората Цаатан говорят рядък диалект тюркски език, който в днешно време около 400 човека от региона Цааганнуур близо до езерото Ховсгьол владеят свободно. 

ЦААТАН ЖЕНА ПОДГОТВЯ СВОЯ СЕВЕРЕН ЕЛЕН ЗА ПРЕХОД, МОНГОЛИЯ 

Цаатан живеят със силна потребност да принадлежат към общност, в която северните елени заемат важна роля. Те зависят едни от други. Северните елени са обучени и обикновено всяко семейство се грижи за около 50 от животни. Често те са считани като равноправни членове на семейството и затова получават пълно уважение. В тайгата общностите на Цаатан често съжителстват. Това са две или три семейства, които са номади и се местят заедно в търсена на хранителен мъх за елените. Грижата за животните се споделя и дори децата помагат от ранна възраст. 

НАРА И НЕЙНИТЕ СЕВЕРНИ ЕЛЕНИ В РАННА УТРИН БЛИЗО ДО ГРАНИЦАТА СЪС СИБИР, МОНГОЛИЯ

Момичетата и жените отговарят за доенето на северните елени; за заквасването на кисело мляко и направата на сирена. Цаатан обичат да пият мляко, в което добавят изсушени билки от гората. Мъжете се грижат за стадата северни елени като ги пазят от хищници. 

ЛАГЕР НА ХОРАТА ЦААТАН, МОНГОЛИЯ

Мъжете също правят ловни капани и подготвят дървени седла за яздене на северните елени. Едно животно може да бъде убито само в случай на сериозно нараняване или болест. Диетата на Цаатан хората се състои от млечни продукти, горски плодове, сладко, бухти, чай и от време на време месо от дивеч. 

ЦЕЦЕ Е ШАМАНКАТА НА ЦААТАН ХОРАТА, МОНГОЛИЯ

Когато Цеце е била 30-годишна е получила първото си видение, благодарение на което е била избрана за шаман на племето. Нейната роля е изключително важна и тя решава всички значителни дела...включително кой може да остане или трябва да напусне. Цаатан хората практикуват шаманизъм и вярват в силата на духовете от гората както и в съществуването на тайнствени животни и същества. 

ЦААТАН СТАРЕЙШИН ПОДГОТВЯ СЕВЕРНИ ЕЛЕНИ ЗА ПЪТ, МОНГОЛИЯ

Цаатан хората изповядват най-старата форма на шаманизъм в цяла Монголия. Техните шамани са наричани буу. Вярва се, че всеки един шаман е способен да направи връзка между света на живите и умрелите както и да повлияе на времето.

ЦЕЦЕ В НЕЙНОТО ТИПИ, ИЗТОЧЕН ЦААТАН ЛАГЕР, МОНГОЛИЯ

В центъра на типито (палатката) бумти стоманена печка, на която се загрява еленско мляко. В него са добавени изсушени билки от гората. Шаманката Цеце използва бронзов диск с огледална повърхност докато издава звуци на своя кхел-кхуур музикален инструмент. С това тя започва церемонията по осъществяване на контакт с различните духове от гората. По време на церемонията Цеце получава видения, които и помагат да надникне в бъдещето и да предскаже каква ще се случи с даден човек или цялото племе. Така тя определя дали трябва да се промени местоположението на лагера и къде да отидат преди началото на суровата субарктична зима. 

Всяка сутрин в края не есента водата в рекичката замръзва и образува 30см+ лед. Всеки ден Цаатан хората трябва да дълбаят дупка в леда, за да получат вода за пиене.  

МАНХА И ЧИЧО И, ИЗТОЧЕН ЦААТАН ЛАГЕР, МОНГОЛИЯ

Манха и чичо и подготвят северните елени за дълъг преход. Зимата наближава и те трябва да преместят лагера на ново място. Температурите в този субарктичен регион достигат до -40С. Цаатан имат контакт с модерния цивилизован свят, но го избягват. Получавали са няколкократно покани да се преместят в някое село или град, където да се възползват от комфорта на напредъка на човечеството. Въпреки това, те отказват и са твърдо решени да продължат да следват традициите на предците си и да живеят дълбоко в горите търсейки хармония със северните си елени. Те смятат, че това ще ги съхрани и ще им помогне да оценят всеки миг от живота въпреки тежките условия в които живеят.