казахи


KAZAKH EAGLE HUNTER, MONGOLIA

КАКВА Е ТЯХНАТА ФИЛОСОФИЯ

"КАЧЕСТВЕНИ КОНЕ И СИЛНИ ОРЛИ СА ИЗТОЧНИК НА МОГЪЩЕСТВО"

Ловуването с орли е древна традиция, която се практикува от различни етноси. Най-често това биват намодни племена от казахски и киргизки произход. Те са населявали огромни територии, разпростиращи се из Евро-азиатските степи. Въпреки това днес са останали едва 70 семейства, които все още следват традициите на своите предци.

КЪДЕ КАЗАХИТЕ ЖИВЕЯТ


КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА КАЗАХСКИТЕ ЛОВЦИ С ОРЛИ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА КАЗАХСКИТЕ ЛОВЦИ С ОРЛИ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Планината Алтай и низините около Баян-Йолги (Монглия) са последните познати територии, в които казахските ловци с орли живеят днес. 

ИСТОРИЯТА НА ЕДИН НОМАДСКИ НАРОД 


ПЛАНИНАТА АЛТАЙ В МОНГОЛИЯ, ДОМ НА КАЗАХСКИТЕ ЛОВЦИ С ОРЛИ

Беркут (златен орел) са върховни хищници, които властват в планината Алтай на височина от 3500+м. Обикновено орлите гнездят на трудно достъпни скали, високо над земята. Така те се опитват да предпазят малките си и същевременно да имат пълен визуален контрол върху долината. Веднъж достигнала зрялост, всяка птица има размах на крилете от 2.3м и тежи 7-8кг. Когато зрелите златни орли забележат потенциална плячка, те я запазват във фокус и само чудо може да ги спре, за да предотврати успешното улавяне. Най-често зайци, лисици, диви кози и понякога вълци стават жертви на глада на орлите. Беркут притежават впечатляващи умения да убиват, факт изключително много ценен от казахските ловци. 

КАЗАХСКИ КОНЕ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Конете са източник на живот за казахите и монголците. Те се раждат, живеят и умират на гърба на тези благородни животни. 

КАЗАХСКИ ЛОВЕЦ СЪС СВОЯ ЗЛАТЕН ОРЕЛ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Живота в планината Алтай е суров, особено ако хората искат да следват традициите на своите предци. Достъпа до храна е ограничен, температурите са екстремни и 1.5+м сняг покрива всичко. Липсва голяма гора и всички склонове и долини са напълно открити. Изключително трудно е да се доближи човек до някое животно без да бъде забелязан от разстояние. Затова умелите златни орли са много ценени. Всеки опитен казахски ловец знае, че отглеждането на тези птици в плен, подтиска инстинктите им за убиване. Това е невъзможно да бъде научено. Затова казахите се опитват да уловят напълно зрели златни орли. Сама по себе  си тази задача е невероятно трудно предизвикателство. Историята познава редица случки за хора, които са били сериозно ранени и дори убити в своя опит да заловят жив беркут. Веднъж уловени златните орли трябва да бъдат обучени да следват заповедите на своя господар. Търпение и постоянство са добродетели, които всеки казахски ловец трябва да притежава. 

КАЗАХСКИ ЛОВЕЦ С ОРЕЛ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Всеки септември Казахските ловци с орли се събират, за да отпразнуват края на лятото. За целта те организират групов лов на зайци, лисици и вълци. Това не е за забавление, а по-скоро от нужда. Груповият лов им помага да уловят точно количество животни за направата на дрехи, с които да оцелят през суровата зима. През този сезон температурите обикновено падат до под -35C (-31F).

КАЗАХСКА ЮРТА, СТЕПИТЕ БЛИЗО ДО ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

БЪДИ МОБИЛЕН, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕШ И ПОБЕДИШ

Като полу-номадно племе Казахските ловци с орли са разпръснати из цялата планина Алтай. Завет датиращ от времето преди появата на Чингиз Хан. От този период датира появата на юртата, която е широка разпространена в цялата страна. Много малко е променено в дизайна и. Тя може бързо да се разглоби и сгъне като палатка. Изолирана е с вълна от як или камила, за да запазва топлината и през най-суровата зима. Единствено една малка дървена вратичка осигурява достъп до сърцевината на юртата. На покрива има също отвор, който се отваря или затваря много лесно и се използва като комин. 

КЕРВАН ОТ КАЗАХСКИ ЛОВЦИ С ОРЛИ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Казахите се учат от ранна детска възраст на изкуството на лова. 

КАЗАХСКИ ЛОВЦИ С ОРЛИ, МОНГОЛИЯ

КАЗАХИТЕ СЕ СЪБИРАТ, ЗА ДА ОБСЪДЯТ СТРАТЕГИЯТА ЗА ЛОВА, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Веднъж пристигнали, старейшините на всеки клан се събират, за да обсъдят стратегията за лова. 

КАЗАХСКИ ЛОВЦИ С ОРЛИ В ОЧАКВАНЕ ДА ВИДЯТ ПЛЯЧКА, МОНГОЛИЯ

КАЗАХСКИ ЛОВЕЦ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

АСАЙ И НЕГОВИЯ ЗЛАТЕН ОРЕЛ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Като цяло няколко ловеца се изкачват заедно с орлите си на някой връх. Опитват се да намерят подходящо място, от което могат да забележат плячка в радиус до 500м. 

КАЗАХСКИ ЛОВЕЦ ПУСКА ОРЕЛА СИ ДА УЛОВИ ЗАЕК, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Когато ловецът забележи движение на някакво животно, обикновено заек или лисица, маха кожената качулка, която закрива очите на орела. След това той дава звукова команда, орела за секунда-две се оглежда, и в момента в който забележи плячката, отлита към нея. 

КАЗАХСКИ ЛОВЕЦ НА КОН В СТЕПИТЕ ДО ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

В долината втора група ловци се впуска в галоп към улова...

КАЗАХСКИ ЛОВЕЦ ГАЛОПИРА КЪМ УЛОВА НА ОРЕЛА, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Their main task is to remove the eagles from the rabbits or foxes as soon as possible in order to protect the precious fur.  Основаната задача е да махне орела по възможно най-бързия и деликатен начин орела от все още живата плячка, така че птицата да остане ненаранена докато козината на заека или лисицата е само с минимални разкъсвания. 

КАЗАХСКИ ЛОВЕЦ ДАВА НАГРАДА НА СВОЯ ОРЕЛ ЗА УСПЕШНИЯ УЛОВ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

Като награда орелът получава вътрешностите на плячката...

УЛОВЕН ЗАЕК ОТ ОРЕЛ, ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ

а останалия заек се закача на седлото на ловеца. 

КАЗАХСКА ЮРТА

След залез слънце казахските ловци се събират в юртите си на групи. Там старейшините разказват на младите за приключенията на Чингиз Хан из цял свят както и различни истории за живота и смъртта. 

РЕКАТА АЛТАЙ, МОНГОЛИЯ