ГЕОРГИ В СТАРА ПЛАНИНА, БЪЛГАРИЯ (СНИМКА: СТОЯН ДИВЕРИ)

ГЕОРГИ В СТАРА ПЛАНИНА, БЪЛГАРИЯ (СНИМКА: СТОЯН ДИВЕРИ)

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ


зАЩО ФОТОГРАФИРАШ ПЛЕМЕНА? ЗАЩО СИ ОЗАГЛАВИЛ ПРОЕКТА СИ „ИЗЧЕЗВАЩИ СВЕТОВЕ“?

Това е резултат от продължителен процес, започнал през 2007г. По това време тъкмо се бях преместих в Южна Корея, за да следвам магистратура. Там научих да ценя всеки един миг от живота си както и да намеря някакво хоби, което да ме вдъхновява. Страстта ми към фотографията се зароди. След завръщането ми в България започнах да подлагам на съмнение наложените ни норми от обществото за това как човек следва да живее „учене – работа – пенсиониране – живот“ са правилните. Идеята да се отдам на дългосрочен фотографски проект започна да расте като семе в съзнанието ми постепенно. Вече нямаше връщане назад и се реших да напусна добре платената си корпоративна работа.

Исках да направя нещо със стойност за нашето общество, а не просто да снимам каквото ми попадне. Фотографията и изчезващите култури на племената, застрашени от изчезване ме окуражиха да съм дързък. През 2014г. организирах първата си експедиция в Етиопия, където за първи път живях заедно с редица племена в долината Омо. Беше уникално преживяване. Последваха нови експедиции – до Папуа Нова Гвинея, Монголия, Мароко. Във всички тези места живеех с племената. Това ми позволи да се гмурна в тяхната култура и да науча много. Постарах се да документирам племената в най-блестящата им светлина, за да ги покажа на света. Философията на всяко едно племе е проста, истинска, предаваща се от едно поколение на следващо. Точно това много ми допада. Те ценят семейството, общество както и щастието без това да е за сметка на някого другиго. Осъзнах, че тези племена показват какъв е произхода на нашата цивилизация и биха могли да ни припомнят кои са истинските важните неща. В нашето общество мнозина ценят притежаването на вещи, имоти, преследвайки повече и повече последователи, лайкове на постове в популярни социални мрежи, мислейки че това са истинските измерители за качествата на даден човек. Превърнали сме се в супер консуматори. Въпреки, че живеем в изключително свързан свят, редица хора се чувстват по-самотни от всякога. Нашата цивилизация има нужда да се пробуди и да осъзнае колко фалшиви тези ценности са.

Проектът „Изчезващи светове“ го започнах сам като се опитвах да открия кой съм аз, един вид пътешествие вътре в мен подтикван от любознателността и желанието си да водя смислен начин на живот. С течение на времето приятелите ми започнаха да ме подтикват да споделя наученото с по-широка аудитория. Надявам се да вдъхновя хората да се замислят и да направят някаква промяна.

Когато си посещавал племена Изпадал ли си в опасна ситуация?

Да, имам няколко случая. Примерно по време на първата ми експедиция в долината Омо (Етиопия), се срещнах с племето Даасанеч. Вождът на племето искаше да го фотографирам преди да направя портрет на една от жените му. Всичко това се случва докато се опитвах да заснема едно момиче от селото. Вождът беше пиян и започна да се вбесява, понеже жена му искала да го предреди. Беше готов да я убие...буквално. В този момент преводачът и водачът ми ме посъветваха да се евакуираме по възможно най-бързият начин преди ситуацията да ескалира повече.

Има ли племе което изключително много желаеш да фотографираш? Защо?

Има едно специално племе, живеещо високо в планината Хималаи, на територията на днешен Бутан. Те са все още са в изолация от модерната цивилизация. За да се достигне до тях, са нужни 8 дена тежък планински преход и достигане на надморска височина от 5000+м. Освен племена и изчезващи култури, съм запален планинар. Една експедиция до това племе би ми помогнала да комбинирам всичко, което обичам - фотография, приключения, планини, племена, а и ще бъде невероятно предизвикателство.

Как избираш кой субект да ФОТОГРАФИРАШ?

Осен визията за мен е важна също и личността. Затова се опитвам да науча възможно най-много неща за даден човек, вместо директно да извадя фотоапарата. Контакта с хората е в основата.

Как намираш племената из света?

Обикновено това изисква продължително търсене из Интернет, четене на книги както и разговори с приятели от всички краища на света. Често местните хора имат повече полезна информация за дадено племе или знаят кого да попитат, за да ми помогнат да достигна до дадено племе.

каква камера и обективи използваш?

В момента Canon 5D Mark ii + няколко твърди Zeiss обектива. Рано успях да се отърся от синдрома на постоянно придобиване на ново оборудване. Според мен по-важно е какво един фотограф може да постигне с камерата си а не колко пари струва. Предпочитам да инвестирам в преживявания и пътешествия из света, вместо да закупувам скъпо оборудване и да ми липсват средства, за да преследвам мечтите си.

Каква светкавица използваш?

Принципно предпочитам работата с естествена светлина. Въпреки това от време на време използвам помощта на SunPack 120J, разположена в софтбокс, за да омекоти светлината. (Виж снимките ми от племето Даасанач).

използваш ли Photoshop софтуер, за да обработваш снимките си?

Да, но се старая снимките ми да имат минимални корекции и да представят действителността такава каквато съм я видял. Правя го, за да насоча вниманието на аудиторията към определени зони, които считам за интересни.

Какво е за теб фотографията?

За мен фотографията е процес, а не е финална дестинация. Това е една форма на медитация и ме зарежда положително. Обожава всичко свързано с нея. Въпреки това има дни, през които нямам никакво желание да използвам камерата си. Тези моменти се отдавам на забавления със семейството ми или четене на книги или пък слушане на любима музика.

Има ли личности – фотографи, които те вдъхновяват? назови няколко?

Изключително впечатлен съм от работата на Хенри Картие-Бресон, Ани Лайбовиц, Джой Л, Себастиао Салгадо както и редица по-малко извести фотографи. Можете да научите повече от секцията ВДЪХНОВЕНИЕ под автобиографията ми.

определяш ли се като социален фотограф?

Обичам заснемането на хора в конкретна среда, която разкрива част от тяхната личност и разказва някаква история. Това обхваща частично документална фотография, пейзажна и портретна.

снимаш ли извън експедициите си?

Да, почти всеки ден. В началото на 2017г си поставих ново предизвикателство и започнах да снимам с една стара камера - Canon AE-1, заредена с Kodak Tri-X черно-бял филм.  Използвам я, за да документирам любими моменти със семейството си или интересни хора из улиците на града. Караме да съм извън зоната на комфорта си и да уча нещо ново. Много е интересно.