ДААСАНАЧ


DAASANACH GIRL IN OMO VALLEY, ETHIOPIA

КАКВА Е ТЯХНАТА ФИЛОСОФИЯ

"НИКОЙ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАРАНЕН ДОКАТО ДУШАТА МУ Е В БЕЗОПАСНОСТ"

Даасанач са полу-номадно племе обитаващо територия, обхващаща части от Етиопия, Кения и Южен Судан. Те са особенно концентрирани в долината Омо, Етиопия, където водят непрекъсната битка за оцеляване с останалите племена. Количеството ресурси, необходими за оцеляване намаляват с всеки ден, поради построяването на редица инфраструктурни проекти от правителството на Етиопия. 

КЪДЕ ДААСАНАЧ ЖИВЕЯТ

КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПЛЕМЕТО ДААСАНАЧ, АФРИКА

КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПЛЕМЕТО ДААСАНАЧ, АФРИКА

Източноафриканската рифтова долина започва от Северна Сирия и се разпростира чак до Мозамбик на около 6400км. Тя пресича територията на Етиопия и по пътя си има няколко разклонения като все още съществуват малко познати и изследвани участъци.  Долната част на долината Омо се намира в юго-западната края на Етиопия и е дом на редица племена. Даасанач е едно от тях. Територията им достига до делтата на реката Омо и езерото Туркана (Кения). Затова те са наричани хората от делтата. 

 

ДААСАНАЧ МОМИЧЕТА ГЛЕДАЩИ КЪМ ОТСРЕЩНИЯ БРЯГ НА РЕКА ОМО, ЕТИОПИЯ

ДААСАНАЧ МОМИЧЕТА ГЛЕДАЩИ КЪМ ОТСРЕЩНИЯ БРЯГ НА РЕКА ОМО, ЕТИОПИЯ

Изчислено е, че Даасанач наброяват приблизително 25000 човека и всички говорят уникален собствен език - даасанач. Въпреки това глобализацията започва да навлиза с бързи темпове и в техния живот. Етиопското правителство има амбиция да построи най-големия в Африка инфраструктурен проект - язовирът Гоби. Като резултат голяма част от територията на племето ще се озове на дъното на язовира. Това налага преместването на голяма част от племето в нови урбанизирани зони. 

ЕЖЕДНЕВИЕ

В племето съществуват строги правила. Мъжете се грижат също за сигурността на всички. Те отговарят и за стадата с крави, които са ценени от племето и са считани за източник на живот. В резултат мъжете прекарват значителна част от времето си в пустошта, заедно с животните  и далеч от семействата си. Налага се често да сменят местоположението си в търсене на трева за кравите. 

ДААСАНАЧ ВОЖД В ДОЛИНАТА ОМО, ЕТИОПИЯ

ДААСАНАЧ ВОЖД В ДОЛИНАТА ОМО, ЕТИОПИЯ

ДААСАНАЧ МОМИЧЕТА СЕ КРИЯТ ОТ СЛЪНЦЕТО ПОД СЯНКАТА НА ДЪРВО, ЕТИОПИЯ

ДААСАНАЧ МОМИЧЕТА СЕ КРИЯТ ОТ СЛЪНЦЕТО ПОД СЯНКАТА НА ДЪРВО, ЕТИОПИЯ

От своя страна жените в племето се грижат за изграждането на сламени колиби, за децата, за възрастните хора, за събирането на зърнени култури, за готвенето, и винаги трябва да имат готово горещо кафе и храна за мъжете си. Даасанач живеят в полигамия. Обикновено един мъж може да има няколко жени. Това се определя от броя крави, които притежава. Когато един мъж желае да се ожени, той трябва да даде 20 крави на семейството на бъдещата си съпруга. 

ДААСАНАЧ МОМИЧЕТА ЛЮБОПИТСВАТ ЗА ЖИВОТА ОТВЪД РЕКАТА ОМО, ЕТИОПИЯ

ДААСАНАЧ МОМИЧЕТА ЛЮБОПИТСВАТ ЗА ЖИВОТА ОТВЪД РЕКАТА ОМО, ЕТИОПИЯ

КАКВО ДА НАПРАВИ ЕДИН МЪЖ, АКО НЯМА ДОСТАТЪЧНО КРАВИ, ЗА ДА СЕ ОЖЕНИ?

В най-честия случай се събират мъжете и нападан най-близкото племе, за да им откраднат кравите. Това е причината за честите военни конфликти в долината Омо. Един автомат АК-47 се търгува за около 5 крави. 

ДААСАНАЧ МОМИЧЕ, ДОЛИНАТА ОМО, ЕТИОПИЯ

ДААСАНАЧ МОМИЧЕ, ДОЛИНАТА ОМО, ЕТИОПИЯ

 Момчета биват обрязвани. Същата участ следва и момичетата. Ако откажат, то те биват обречени да не могат да се оженят/омъжат. Тази процедура се прилага когато са все още малки деца. 

Даасанач вярват в духовната сила на обектите, които ги заобикалят. Те считат някои, че някой хора имат сили да контролират водата, крокодилите в близката река Омо. 

ДААСАНАЧ МОМИЧЕ МОМЕНТ ПРЕДИ ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ, ДОЛИНАТА ОМО, ЕТИОПИЯ

ДААСАНАЧ МОМИЧЕ МОМЕНТ ПРЕДИ ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ, ДОЛИНАТА ОМО, ЕТИОПИЯ

КАКВО ЯДЕ ПЛЕМЕТО ДААСАНАЧ?

Даасанач хората имат много ограничена диета, която се състои от соргови семена, козе или краве мляко както и месо. Пият непречистена вода директно от реката Омо. Когато Даасанач са в пустошта далече от дома и достъп до източник на прясна вода, използват животните си, за да оцелеят. Източват до 1лр кръв от кравите си, която пият докато е още топла. Това им е достатъчно за да остави животното живо. Отчаяни мерки за оцеляване в изключително тежка среда под изпепеляващото слънце по време на сухия сезон. Семействата, живеещи непосредствено до езерото Туркана, са се научили да ловят риба, което им помага за разнообразяване на диетата им. 

задгробен живот

Даасанач вярват, че душите на хората продължават да съществуват дори и след смъртта. Ако по време на опасност, душата на човек е съхранена на безопасно место, то това ще предпази воина без значение какво се случва физически с тялото му. След като опасността е преминала, душата може да се завърне в тялото на човека.