АТРИГУ


ATRIGU WARRIOR IN PAPUA NEW GUINEA

КАКВА Е ТЯХНАТА ФИЛОСОФИЯ

"ИМИТАЦИЯТА НА ДУХОВЕ МОЖЕ ДА ТЕ НАПРАВИ УСПЕШЕН ЛОВЕЦ ИЛИ ВОЙН"

В централната част на остров Нова Гвинея, навътре в джунглата има голямо парче земя обитавано от негостоприемното племе Атригу. Те са в състояние на въздържане от въоръжен конфликт, но дори и най-малкият аргумент лесно прераства в кръвополитна война.

КЪДЕ АТРИГУ ЖИЕВЯТ


КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПЛЕМЕТО АТРИГУ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Племето Атригу граничи с хората Аранго в провинцията Източни Хайлендс (Eastern Highlands), Папуа Нова Гвинея. Преди няколко години срещат за първи път мисионери от лютеранската църква (Германия), които са изпратени малко след Втората Световна Война, за да разпространят християнството. Атригу не приемат чуждата религия за своя, но чрез тези контакти научават за съществуването на един огромен свят отвъд пределите на планинската верига Бисмарк. Това до известна степен ги прави по-отворени за външния свят. 

хората от планината


ЙЕПИМАГО Е ВОЙН ОТ ПЛЕМЕТО АТРИГУ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Йепимаго е един от опитните войни на Атригу. Лицето му е покрито от червена боя, направена от тайнствена глина. Използва се само от войни и представлява човешкия живот. Символизмът е широко разпространен в долината и много обекти носят очевидни или не толкова ясни значения. Като вдъхновение Атригу използват заобикалящата ги природа както и редица феномени, които племето наблюдава от поколения. 

ПЛЕМЕТО АТРИГУ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

 Кунду е традиционен ударен инструмент, използван от голям брой племена, обикновенно в крайбрежните региони на остров Нова Гвинея. Липсват данни как тъпанът кунду достига до Аранго, но едно е ясно че те го ползват в редица церемонии, които са научили от техните предшественици. За Атригу звукът от кунду тъпън както и с всичко останало, има специално значение. Той символизира звукът на отминалите поколения, които те почитат много. 

УИРИ Е ВОЙН ОТ ПЛЕМЕТО АТРИГУ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Много суеверни вярвания и практики са свързани с украсата. Уири използва жълт цвят, за да демонстрира, че е благословен от боговете и тялото му е изпълнено със супер сили. Това предполага адмирации и уважение от другите Атригу войни дори и от враговете на племето. Колкото един войн е по-уважаван и умел войн, толкова по-ценна е главата му като трофей. По време на битка вождът на противниковото племе бива обезглавяван а след това изяждан. Много често синовете на загубилия вожд също биват убивани. Това се прави с цел прехвърляне на мощта и силата от едно семейство/клан към друго. 

АТРИГУ ВОЙН С ЛИЦЕ ДЕКОРИРАНО В ЧЕРВЕН ЦВЯТ, ПАПУА НОВ ГВИНЕЯ

ОКИРО С ДЪЩЕРЯ СИ ОТ ПЛЕМЕТО АТРИГУ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ВОЖДЪТ НА ПЛЕМЕТО АТРИГУ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Огърлицата на вожда е направена от мида наричана кина. Същата мида кина местните използват като разменна монета и се цени особено, когато трябва да правят големи покупки като земя, прасета или нови съпруги. Дупката в центъра на мидата е направена след като кина-та е престояла натопена във вода няколко дена, за да омекне. Белият цвят на мидата символизира костите и силата на война. Когато някой член от клана реши да се жени, семейството му подготвят по 10-15 прасета за всяка жена.

 АТРИГУ ВОЙН ЩАСТЛИВ ОТ ПОЛУЧЕНАТА ЗАПАЛКА, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ВСЕКИ Е ПОДОЗРИТЕЛЕН КЪМ ЧУЖДЕНЦИТЕ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

МОЖЕМ ДА ПРЕДЛОЖИМ САМО ТОВА, КОЕТО ОБИЧАМЕ. ОБИЧАМЕ САМО ТОВА, КОЕТО РАЗБИРАМЕ. РАЗБИРАМЕ САМО ТОВА, КОЕТО ЗНАЕМ.

- Атригу поговорка

АТРИГУ ВОЙН ИЗПОЛЗВА КРИЛОТО НА ПТИЦА ЗА ДЕКОРАЦИЯ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ПЛЕМЕТО АТРИГУ, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Изкуството носи духовна и церемониална стойност сред хората Атригу. Понеже всички инструменти са ръчно изработени, е невъзможно да бъдат открити два еднакви. Всички за уникални.