АРАНГО


Arango Warrior

КАКВА Е ТЯХНАТА ФИЛОСОФИЯ

"МЪЖЪТ И МАГЬОСНИЧЕСТВОТО СА ИЗТОЧНИЦИ НА ПРОБЛЕМИ."

Аранго са извести като миролюбиво племе повлияно силно от вярвания в магьосничество. Като резултат често са воювали със съседни племена и кланове. От момента, в който Аранго осъзнават че агресивността на мъжете е една от основните причини за страданията им, те решават да предприемат радикални промени на обществото си и го преобразуват от патриархат към матриархат. Така жените придобиват водещата роля и те са тези, които предопределят съдбата на племето. 

КЪДЕ АРАНГО ЖИВЕЯТ


КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПЛЕМЕТО АРАНГО, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Аранго владеят няколко стръмни планини и две долини в източната Хайленд провинция (Eastern Highlands) на Папуа Нова Гвинея, намираща се на 1 ден път пеша от морето Бисмарк.  

ХОРАТА ОТ ПЛАНИНАТА


ВЪЗРАСТЕН ВОЙН ОТ ПЛЕМЕТО АРАНГО, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Аранго живеят заобградени от трудно проходима джунгла обрасла с гъста растителност образувани в резултат на плодородната почва както и честите валежи (през дъждовния сезон над 300мм и около 100мм по време на сухия сезон). Аранго са се научили как да култивират сладки картофи, които наричат "кау-кау". Използват ги като основна храна, така ккато в западната цивилизация хората прибягват към хляб или картофи. Същевременно Аранго разнообразяват диетата си със свинско месо или какъвто и да е вид дивеч уловен от близката джунгла. Научили са се и кои тревни растения също могат да се ядат. В миналото племето е практикувало канибализъм. При тях канибализмът е по-скоро форма на ритуал отколкото необходимост. Аранго вярват, че вождът на победилото племе може да получи сили от победеното племе във времена на война. Всичко това се прави, за да прехвърли дужевната мощ от един лидер към друг. Въпреки това последния познат случай е от преди 15-20г, но знае ли човек...отчаени времена, отчаени мерки.

АРАНГО ТАНЦУВАЩИ "СИНГ-СИНГ", ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Днес Аранго са считани за най-дружелюбното племе в източната провинция Хайленд (Eastern Highlands) заради рядкия брой въоръжени конфликти и войни в сравнение с останалите племена и кланове от други региони. Аранго са осъзнали, че основната причина за войни произлиза от вещерството и агресивността на мъжете. За последните 10 години има тайно споразумение между всички жени от племето и съседните кланове. Те убиват почти всички новородени мъжки бебета, за да намалят вероятността от нова война. 

ЕДИН ОТ МАЛКОТО МЪЖЕ ВОЙНИ ОСТАНАЛИ В ПЛЕМЕТО АРАНГО, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ВЕЩИЦА ОТ ПЛЕМЕТО АРАНГО, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ВОЙН ОТ ПЛЕМЕТО АРАНГО, ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ПЛЕМЕТО АРАНГО ГОТОВИ ДА ТАНЦУВАТ "СИНГ-СИНГ", ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

ПЛЕМЕТО АРАНГО ГОТОВИ ДА ТАНЦУВАТ "СИНГ-СИНГ", ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ

Веднъж годишно Аранго участват на срещи с племената от близката околия, на които се опитват да споделят своите традиции и да изчистят всякакви недоразумения, ако съществуват такива. Идеята е всичко да се уреди по мирен начин, макар че често се достига и до кръвополития.