амарбаясгалант


Amarbayasgalant_portrait_1

каква е тяхната философия

"постигни мир със себе си, за да намериш мир с външния свят"

Амарбаясгалант кхийт на тибетски език означава "Манастир на спокойното щастие" и е един от големите древни духовни центрове, намиращи се в северно-източната част на Монголия. Този манастир е бил дом на Занабазар, известен духовен водач на тибетските будисти от 17век. След като повечето манастири в Монголия биват разрушени от комунистите и повечето монаси натикани в затвори или избити, само няколко успяват да оцелеят. Днес манастирът Амарбаясгалант е един от последните останали будистки храмове проповядващ религия според древни традиции от Тибет. 

КЪДЕ ЖИВЕЯТ МОНАСИТЕ АМАРБАЯСГАЛАНТ


КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА КОНТРОЛИРАНА ОТ МОНАСИТЕ АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА КОНТРОЛИРАНА ОТ МОНАСИТЕ АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

На хвърлей камък разстояние от границата с Русия, скрит в края на една долина се намира древния манастир Амарбаясгалант. 

молитвата на последните останали тибетски монаси в монголия


ЗДРАЧ НАД МАНАСТИРА АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

Манастирът Амарбаясгалант е построен според древна фенг-шу традиция. Планините го заобикалят от изток, север и запад и служат като защита от негативна енергия. Целият комплекс се намира на едно възвишение, даващо възможност за наблюдаване на подстъпите на огромната долина. Всичко това е направено с цел запазване на чи-енергията, ценена от монасите и всички вярващи в тибетския будизъм. 

БУДИСТКА СТУПА БЛИЗО ДО МАНАСТИРА АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

Тази ступа съдържа останките на предишни поколения монаси. Използва се като място за медитация, където монаси и поклонници я обикалят в посока обратна на часовниковата. 

ЮЖНАТА СТЕНА НА МАНАСТИРА АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

За тибетските будисти симболизмът е изключително важен. Непосредствено срещу входната порта на манастира Амарбаясгалат е построена каменна стена, която препречва основния път свързващ долината с външния свят. Основната функция на тази стена е да предпазва манастира от проникването на каквато и да е негативна енергия, която може да бъде предизвикана дори и от вятъра. 

МОНАХ СЕ ОТПРАВЯ КЪМ МОЛИТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ, АМАРБАЯСГАЛАНТ МАНАТРИ, МОНГОЛИЯ

Фазите на луната предопределят нивото на енергия, която всички същества могат да получат. При новолуние злите духове имат надмощие, докато при пълнолуние положителната енергия достига върха си и монасите черпят сили от нея. Като резултат, когато някой вярващ желае да предприеме нещо ново примерно да встъпи в брак, да започне нова работа, или да отиде на война, то трябва да се съобрази с отделните фази на луната и да избере най-подходящото време. 

ГЛАВНИЯ ХРАМ В МАНАСТИРА АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

От всички страни прииждат монаси и се струпват в малка молитвена зала. Всеки се старае да стигне навреме. 

МОНАХ В ГОЛЯМАТА МОЛИТВЕНА ЗАЛА НА МАНАСТИРА АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

Главната молитвена зала на манастира Амарбаясгалант е била озвучена от молитвите на стотици монаси, живеещи постоянно в комплекса. Днес само 20 от тях са останали. 

НАЙ-МЛАДИЯТ МОНАХ В МАНАСТИРА АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

Днес около половината от монасите са млади момчета, дошли да изучат тибетския будизъм. Обикновено те се събуждат в 3:00 сутринта за специална церемония, която трае 30на минути. В нейния края голям тъпан или трумпет обявява на всички живи същества за началото на всеки един ден. Преди изгрев монасите следват стриктен ритуал изискващ 108 поклона. Практикуването на будизъм изисква безкрайно смирение на личното его. Да се смири човек пред света, да наведе тяло и да осъзнае, че той е едно цяло с обикалящия го свят. Изпълняването на 108 поклона е форма на намиране на истинското АЗ.
При изгрев слънце монасите закусват много леко. Храната им е базирана на плодове и зеленчуци. Монасите от Амарбаясгалант манастира вярват в истинския вкус на всичко. Затова добавянето на каквито и да е подправки (дори сол и пипер) към ястията им е строго забранено. 

МОНАСИ ПО ВРЕМЕ НА МОЛИТВЕНА СЛУЖБА, АМАРБАЯСГАЛАНТ МАНАСТИР, МОНГОЛИЯ

МОНАСИ ПО ВРЕМЕ НА МОЛИТВЕНА СЛУЖБА, АМАРБАЯСГАЛАНТ МАНАСТИР, МОНГОЛИЯ

МОМЧЕ ПО ВРЕМЕ НА СУТРИШНА МОЛИТВА, МАНАСТИРА АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

Малките момчета следват техните духовни водачи и абсорбират всякакво познание от тях. Те считат за привилегия възможността да отдадат живота си за тибетския будизъм. Веднъж обучени и готови, им предстои невероятна мисия. Трябва да се отправят до всяко край на Монголия и отвъд, за да разпространят тяхната философия. 

МОНАХ НАДУВА ТРОМПЕТ ОТ РАПАН, МАНАСТИРА АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

Краят на всяка една молитва се обявява от млади монаси с продължителен звук на рапан преработен като тромпет, наричат дунг-дхар.

МОНАСИ В НАБЛЮДАТЕЛНАТА КУЛА НА МАНАСТИРА АМАРБАЯСГАЛАНТ, МОНГОЛИЯ

От наблюдателната кула на манастира, точно до защитната стена се обявява началото на всеки един ден с продължителен звук